Cum ar putea planeta să susțină 10 miliarde de oameni cu la fel de multă energie ca în anii ’60

de: Ozana Mazilu
05 10. 2020

În timp ce politicienii resping inițiativele climatice, cum ar fi Green New Deal, se dovedește că este în limita posibilităților noastre ca specie să reducem emisiile globale de gaze cu efect de seră – și să oferim în continuare o calitate a vieții plăcute fiecărui om de pe Pământ.

Noi cercetări au descoperit că, dacă am remedia ineficiențele și inegalitățile structurale din societatea globală, 10 miliarde de oameni s-ar putea bucura de o calitate a vieții „decentă”, în timp ce ar folosi doar atât de multă energie ca în anii 1960, raportează Earther.

Toate acestea ar putea fi furnizate de surse regenerabile. Cu alte cuvinte, cercetătorii susțin că încetinirea schimbărilor climatice este posibilă și fezabilă.

Pentru o mare parte a lumii, această reechilibrare a calității vieții ar fi o îmbunătățire, potrivit cercetării, care a fost publicată recent în revista Global Environmental Change. Dar pentru națiunile bogate și mai ales pentru SUA, ar însemna să trăiești în case mai mici și să mănânci mult mai puțină carne.

Astfel de schimbări sunt posibile, dar co-autorul studiului Julia Steinberger, cercetător în domeniul durabilității la Universitatea din Leeds și Universitatea din Lausanne, spune că ar fi o schimbare culturală majoră în ceea ce privește consumismul din țările dezvoltate.

Pentru cei mai mari consumatori pe cap de locuitor de astăzi, precum SUA, Elveția și Emiratele Arabe Unite, autorii studiului prevăd reduceri de 95% a consumului de energie. Există limite stricte impuse consumului și nu doar utilizării elitei de avioane private și iahturi.

„Este posibil să existe timpi de lucru mai mici, deoarece nu lucrăm mai multe ore pentru a crea mai multe lucruri pentru piețele în continuă expansiune sau pentru a consuma mai mult”, a spus Steinberger pentru Earther. „Poate fi mai mult timp pentru familii, pentru petrecerea timpului liber, pentru lucrurile care, pentru mulți oameni, sunt ceea ce contează cu adevărat”.